Andrahandskontrakt

När du hyr eller hyr ut i andrahand är det viktigt att skriva ett kontrakt. Uthyrning i andrahand är omgärdat av flera regler gällande t.ex. kontrakt, hyresbelopp och besittningsskydd.

Exempel på andrahandskontrakt
Klicka här för att ladda ner ett exempel på ett andrahandskontrakt.

Att hyra ut i andrahand

När du hyr ut i andrahand skall du ha ett skriftligt tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om tillstånd för andrahandsuthyrning saknas riskerar både du och andrahandshyresgästen att bli vräkta. Du har rätt att hyra ut om du:

Om du vill hyra ut din lägenhet kan du annonsera gratis här på BoPunkten.

Att hyra i andrahand

Det är viktigt att du har ett andrahandskontrakt och att du blivit godkänd av hyresvärden. Om du bara flyttar in utan att ha skrivit kontrakt kan det bli svårt att få hjälp om den du hyr av t.ex. inte skulle betala hyran trots att du betalar hyra till honom eller henne varje månad.

Exempel på andrahandskontrakt

Exempel på andrahandskontrakt kan du hitta hos Hyresgästföreningen.

Fågor och svar gällande andrahandsuthyrning

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring andrahandsuthyrning och andrahandskontrakt.

Vad händer om jag hyr ut i andrahan utan att ha hyresvärdens tillåtelse?

Du riskerar att bli uppsagd.

Vad får man ta betalt när man hyr ut i andrahand?

Förstahadshyresgästen får inte ta ut en oskälig hyra. Om lägenheten hyrs ut möblerad är det okej att lägga på ca 10% på ursprungshyran. Givetvis får du även ta betalt för t.ex. el och bredband. Hyrs lägenheten ut omöblerad får du inte göra något påslag på hyran.

Vad får man ta i hyra om man hyr ut en bostadsrätt?

Du får ta ut vad motsvarande hyresrätt hade kostat, om du är osäker kan du ringa t.ex. hyresgästföreningen eller hyresnämnden och höra efter. Det är inte okej att låta andrahandshyresgästen betala räntor och amortering på ditt lån utöver månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.

Jag misstänker att jag betalat för mycket i hyra, vad skall jag göra?

Tag kontakt med hyresvärden och ta reda på vad hyran är. Om du betalat för mycket skall du anmäla detta till hyresnämnden.

Nyttiga länkar om att hyra ut i andrahand

Några nyttiga länkar om andrahandsuthyrning och andrahandskontrakt är: