Regler när man hyr ut i andra hand

Att hyra ut i andra hand innebär att man som hyresgäst upplåter sin lägenhet till någon annan. Det finns vissa regler för andrahandsuthyrning, det är vitkigt att man följer dessa. Gör man inte det kan man riskera att bli av med sitt förstahandskontrakt.

Tillstånd från hyresvärden för att hyra ut i andra hand

Det viktigaste är att ha tillstånd från hyresvärden att hyra ut i andrahand. Om hyresvärden inte går med på andrahandsuthyrning kan man söka tillstånd hos hyresnämnden som kan lämna tillstånd.

Giltiga anledningar att få tillstånd kan vara:

I normalfall ges tillstånd från hyresnämnden att hyra ut i andra hand i upp till ett år, därefter får man åter söka om tillstånd om man vill förlänga hyrestiden. I regel lämnar inte hyresnämnden tillstånd i mer än tre år totalt.

Vad får man ta i hyra?

Huvudregeln är att hyran skall vara skälig. Lättast är att utgå från den hyra man faktiskt har på sin lägenhet. Hyr du ut omöblerat skall du inte lägga på någonting, om du hyr ut möblerat brukar hyresnämnden godkänna ett påslag på ca 10-15%, men detta är något som avgörs från fall till fall.

Du som hyr ut har rätt att ta ut den summa som motsvarar eventuella övriga kostnader som hör till lägenheten såsom hushållsel, betald tv-licens, p-plats etc.

Vad händer om man tar för mycket i hyra?

Om du tar för mycket i hyra kan hyresgästen anmäla detta till hyresnämnden, om dom finner att så är fallet kan du bil återbetalningsskyldig mellanskillnaden från den faktiska hyran och det du tagit ut. Detta gäller oavsett om du hyr ut till privatperson eller företag.

Nyttiga länkar om att hyra ut i andra hand

Här har vi samlat några nyttiga länkar om att hyra ut i andr ahand: